„Şcoli pentru un viitor verde” – Echipa verde
În perioada februarie-mai 2010 „echipa verde” constituită din elevi ai claselor a IX-a A, B şi C de la Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaş au participat la Programul educaţional şi Concursul naţional „Şcoli pentru un viitor verde” – Ediţia I, 2010.
Programul a fost iniţiat de World Wide Fund for Nature şi Editura CD-Press şi a pornit de la ideea că şcoala, în afară de faptul că oferă copiilor cunoştinţe din diferite domenii, trebuie să inspire un simţ civic ridicat, grija şi responsabilitatea faţă de mediul şi comunitatea în care trăim.
Înfiinţată în 1961, World Wide Fund for Nature este cea mai importantă organizaţie internaţională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, prin:
• Conservarea biodiversităţii biologice la nivel global
• Utilizarea raţională a resurselor naturale regenerabile
• Reducerea poluării şi a consumului iraţional.
Din punctul nostru de vedere a fi verde înseamnă a face acele lucruri care sunt prietenoase cu mediul. Indiferent că previi poluarea mediului înconjurător, că reciclezi hârtia, plasticul sau metalul, că economiseşti curent electric şi adopţi un stil de viaţă apropiat de natură, participi activ la un mediu mai curat.
Există o serie de lucruri mărunte care pot fi făcute pentru a salva întregul ecosistem de la distrugere – lucruri care pot fi făcute cu mici eforturi şi cu bani puţini, dacă există voinţă.
Activităţile desfăşurate de „Echipa verde”, în ordine cronologică, au fost:
- „Influenţa ploilor acide asupra zonei Mediaş” – scopul a fost conştientizarea elevilor asupra efectelor negative pe care o are poluarea asupra mediului înconjurător.
Activitatea s-a desfăşurat având ca invitaţi elevi ai claselor a VIII-a A şi B de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 8 Mediaş şi a constat în prezentări PowerPoint ale elevilor şi dezbateri pe tema poluării.(Profesor coordonator: Delia Cacovean) - „Pet-uri mai puţine pentru un oraş mai curat” în care s-a urmărit implicarea activă a elevilor în activităţi de ecologizare. Entuziasmul „Echipei verzi” a fost molipsitor, astfel încât la această activitate au participat toţi elevii claselor a IX-a B şi C însoţiţi de prof. diriginţi (prof. Delia Crişan şi prof. Mirela Maior)(Profesor coordonator: Ana Bocioancă)
- „Metode tradiţionale de vopsire a ouălor” – cu această ocazie elevii au experimentat metode tradiţionale, mai sănătoase, de colorare şi decorare a diverselor obiecte. Tema s-a constituit într-un bun moment de reîntoarcere la tradiţie, apropiere de obiceiurile satului românesc dar şi de discutare a avantajelor şi dezavantajelor utilizării diverşilor coloranţi. (Profesor coordonator: Sanda Moldovan)
- „Preţuieşte hârtia” – elevii şi-au mobilizat colegii din şcoală pentru a colecta o cantitate cât mai mare de hârtie, fiind conştienţi că resursele naturale sunt limitate şi că reciclând ne asigurăm un mediu mai curat şi o viaţă mai bună. (Profesor coordonator: Sanda Moldovan)