Director prof. Corina Tănase
Conform statisticilor europene, rata accidentelor de muncă în cazul tinerilor cu vârste între 18 şi 24 de ani, este cu 50% mai mare decât orice altă categorie de lucrători. Anual, sute de mii de tineri din Europa suferă accidente de muncă sau îmbolnăviri profesionale. În mod tragic, o parte dintre aceştia îşi pierd viaţa, iar unii nu trec nici măcar de prima zi de muncă. Acestea sunt premisele proiectului POSDRU 22/2.1/G/33487, „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă”, (Axa prioritara 2/Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii, domeniul major de intervenţie 2.1.Tranzitia de la şcoală la viaţă activă), la care participă şi Colegiul Tehnic „Mediensis”, alături de alte şapte unităţi de învăţământ din judeţul Sibiu.
Proiectul îşi propune să crească calitatea vieţii prin educarea tinerilor liceeni privind importanţa unui mediu sigur şi sănătos, cât şi dezvoltarea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale în vederea inserţiei pe piaţa muncii. Din informaţiile primite din partea Inspecţiei Muncii, a reieşit faptul că şi tinerii din România sunt interesaţi să se angajeze după împlinirea vârstei de 16 ani. Vacanţa de vară este privită că o oportunitate pentru o angajare temporară de către mulţi adolescenţi, inclusiv de către elevii Colegiului Tehnic „Mediensis”, în principal cei din anii terminali.
Lipsiţi de experienţă, aceştia sunt tentaţi să lucreze fără forme legale şi să accepte locuri de muncă nepotrivite sau să devină victime ale accidentelor de muncă, nefiind suficient de bine pregătiţi şi instruiţi cu privire la riscurile profesionale şi la mijloacele de protecţie.
Educarea şi creşterea conştientizării din stadii timpurii a fost dezideratul Strategiei Comunitare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru perioada 2007-2013, alături de oportunitatea dezvoltării culturii de prevenire a riscurilor. Pentru perioada următoare, 2013-2020, propunerea Comitetului Superior al Inspectorilor de muncă, referitoare la priorităţile Strategiei europene de securitate în muncă susţine că: „interesele securităţii şi sănătăţii în muncă sunt mai bine aservite dacă sunt tratate ca element dominant al politicilor din alte domenii, cum ar fi educaţia, iar cheia progresului este competenţa celor care participă la asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, în primul rând angajatori şi lucrători”.
Astfel se justifică argumentarea şi oportunitatea acestui proiect care se bucură de sprijinul Inspectoratelor Şcolare din toate judeţele ţării, în baza protocolului semnat cu Inspectoratele Teritoriale ale Muncii. Proiectul vizează doar o anumită categorie de vârstă, grupul ţintă oprindu-se asupra claselor a X-a, a XI-a şi a XII-a din învăţământul profesional şi tehnic.
La nivelul scolii noastre, au fost selectate doua clase XG şi XH şi două cadre didactice, prof. Maria Popa şi Ana Tocacs, care în perioada Stagiilor de pregătire, au predat conţinutul informaţional concentrat în 14 module care vizau aspecte de legislaţie în muncă, drepturile şi obligaţiile lucrătorilor, obligaţiile angajatorilor, boli profesionale, accidentele de muncă şi implicaţiile lor, boli profesionale, agenţii chimici şi biologici, electrosecuritate şi elemente de ergonomie.
În cadrul acestui proiect, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a inclus în Calendarul activităţilor educative regionale 2013, organizarea unui concurs judeţean care a urmărit verificarea cunoştinţelor legate de valorile securităţii şi sănătăţii în muncă, asimilate de elevi în urma instruirilor. Acesta a fost organizat la Colegiul Tehnic Independenţa din Sibiu, în data de 29 aprilie 2013, iar echipajul nostru format din elevele din clasa XG, Florina Stanciu, Teodora Bădărânză şi Ioana Gritto, pregătite de prof. Maria Popa, au obţinut locul III. Faza naţională a concursului va fi organizata în perioada 07-09 iunie 2013, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi.