World Space Week
În fiecare an, în perioada 4-10 octombrie, se desfășoară în întreaga lume, Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic. Ediția din 2024 a World Space Week are la bază tema “Space & Climate Change”, o temă care este dedicată protejării spațiului și a resurselor sale; spațiul din apropierea Pământului este invadat de resturi lăsate în urmă de activitatea umană, tot mai intensă și mai extinsă, datorată mai ales prezenței diferiților sateliți – cei de comunicații fiind probabil majoritari.
Acest eveniment a fost marcat în Liceul Tehnologic „Mediensis” printr-o activitate care a avut loc miercuri, 9 octombrie 2024, în care au fost prezentate diferite materiale video, expuneri PowerPoint realizate de Iulia Roșian, Eric Krauss și Raul Crișan (toți din clasa a XI-a A) și au fost expuse desenele pe care le-au realizat elevii din diferite clase ale școlii. Desenele au fost reunite într-o mini-expoziție în holul liceului.
Au participat direct la această activitate elevii din clasele a IX-a D și a XI-a A. Elevii au fost coordonați de prof. Ana-Cristina Bocioancă și prof. Delia Crișan.
Siguranța în mediul școlar
Consolidarea climatului de siguranță în mediul școlar reprezintă o prioritate națională, atât pentru instituțiile statului cu atribuții în domeniu, cât și pentru reprezentanții societății civile, aplicarea măsurilor structurilor cu responsabilități în creșterea gradului de siguranță școlară fiind integrate în mecanisme de cooperare interinstituțională.
Crearea unui mediu școlar sigur, îmbunătățește calitatea relațiilor și a comunicării între toate persoanele angrenate în actul educațional, contribuind, în mod esențial, la calitatea acestuia. Gradul de siguranță nu se rezumă la incidența unor fapte comise cu violență, ci vizează impactul mai multor factori, cu determinări psihologice, sociale, culturale și economice. Școala nu este o entitate izolată, ci este o parte integrantă a comunității, asociată dinamicii sociale, iar problemele cu care se confruntă ca instituție și ca mediu de formare a tinerilor privesc întreaga societate.
Reprezentanții Biroului Siguranței Școlare din cadrul I.P.J. Sibiu, au fost prezenți în unitatea noastră, prezentând claselor a IX-a B, a IX-a C, a X-a D și a XI-a D, importanța prevenirii actelor de violență, rezultatul unor acțiuni violente precum și adoptarea unui comportament pașnic.
Ziua Armatei României în Școli – 2024
Proiectul „Ziua Armatei României în Școli”, derulat la nivel național, sub egida Ministerului Apărării Naționale a avut loc la Mediaș miercuri, 23 octombrie 2024, în Piața Corneliu Coposu. La acest eveniment au participat și elevi ai școlii noastre, însoțiți de d-nele prof. Gyongyi Nagy și Delia Boca.
Activitatea a fost organizată de Centrul Militar Zonal Sibiu și Comenduirea Garnizoanei Sibiu, în colaborare cu Primăria Municipiului Mediaș. Principalul scop al evenimentului este promovarea carierei militare în rândul tinerilor și familiarizarea publicului cu tehnica și activitățile specifice derulate de Unitățile Militare ale Garnizoanei Sibiu; se adresează, în special, elevilor din unitățile de învățământ medieșene și din localitățile învecinate.
Elevii au fost impresionați de faptul că au avut ocazia să participe la expoziția de armamente și echipamentele tehnice militare, având posibilitatea chiar să le încerce ei personal.
Săptămâna dedicată Sărbătorii de Halloween 2024
Un obicei popular de Halloween este Trick or Treat (păcăleală sau dulciuri). Copiii se costumează și merg din casă în casă, întrebând “Trick or Treat?”, așteptând să primească doritele bomboane. Dacă nu le primesc, amenință că îi vor juca o farsă persoanei colindate. Această tradiție provine din vechile credințe celtice, care spuneau că spiritele rele ar putea fi alungate prin oferirea de dulciuri.
Elevii clasei a XI-a D, Estetică, au decorat salonul liceului cu elemente înfricoșătoare, au realizat machiaje spectaculoase și s-au bucurat de o mulțime de dulciuri pe care și le-au dăruit unii altora, petrecerea aceasta fiind un prilej pentru a realiza momente hazlii și poze haioase împreună.
Devenită o tradiție în școala noastră pentru elevii claselor cu profil de Estetică, săptămâna Halloween a fost sărbătorită în salonul de practică prin activități diverse, dând astfel curs imaginației și creativității elevilor. Coordonatorii au fost doamnele profesoare Gyongyi Nagy și Delia Boca.
Colectivul de elevi ai clasei a X-a D, îndrumat de prof. Gyongyi Nagy au realizat diferite machiaje și coafuri specifice sărbătorii de Halloween. Totodată au decorat și câțiva bostani după imaginația lor, respectând tematica dată. Elevii au lucrat în echipă și individual, iar rezultatele lor au fost finalizate cu poze pentru prezentarea publică a acestora și expunerea lor în incinta școlii.
Toamna aurie
Lunile septembrie și octombrie înseamnă pentru clasele de estetică un bun prilej de a testa creativitatea și imaginația elevilor prin activități practice cu tematică de toamnă. Elevii tuturor claselor cu profilul „Estetica și igiena corpului omenesc”, au realizat diverse activități practice fiind îndrumați de către doamnele profesoare Gyongyi Nagy și Delia Boca.
Elevii au început prin realizarea de diferite ornamente de toamnă cu elemente decorative întâlnite în natură, după care au urmat realizarea de coafuri, machiaje și manichiuri ținând cont de tematica propusă. Toți elevii claselor a IX-a D, a X-a D și a XI-a D au fost implicați în aceste activități.
Succesul lor a fost marcat prin poze și filmulețe care au cuprins atât momente din timpul activității, cât și rezultatele finale.