“Hour of Code” – la Liceul Tehnologic „Mediensis” Mediaș
“Hour of Code” – Ora de programare – este o mișcare globală care a implicat, an de an, elevi din diferite țări, inclusiv din România. Având ca motto: „O oră de programare pentru fiecare elev”, activitățile dedicate acestei mișcări se desfășoară de obicei în luna decembrie. Deși programarea nu face parte din programa studiată de către elevii care învață în liceul nostru – aceștia s-au adaptat rapid la cerințele programării cu ajutorul blocurilor și au parcurs mai multe tutoriale din cele propuse de organizatorii evenimentului.
Anul acesta, elevii claselor a IX-a A, a IX-a C, a IX-a D și a X-a A au avut ocazia, pentru câteva ore, să ia contact cu programarea prin intermediul materialelor puse la dispoziție de site-ul https://hourofcode.com/ro/learn.
Mic dejun tradițional românesc
Vechile tradiții și studiile de specialitate ne arată că masa în familie este un ritual sănătos, beneficiile extinzîndu-se la crearea unei bogate conexiuni emoționale între membrii familiei. În pragul Crăciunului, agitația vieții școlare specifică zilelor premergătoare vacanței de iarnă nu ne-a împiedicat să inițiem o acțiune inedită, un mic dejun tradițional românesc servit în cadrul marii familii a liceului „Mediensis”.
Am pornit de la ideea reconfirmăriii sentimentului că suntem împreună, a întăririi sentimentului de unitate și apartenență. Deci, servirea micului dejun nu a fost doar despre mâncare, ci și un prilej de conectare cu elevii noștri, o modalitate de învățare a conduitelor prosociale într-un cadru familiar și sigur din punct de vedere emoțional.
A fost mare forfota, mult entuziasm și voie bună, chiar rugăminți să mai organizăm astfel de întâlniri.
Gazdele acțiunii, elevii clasei a XI-a A, împreună cu diriginta clasei, prof. Crina Sincu și subsemnata, vă spun să vă fie de bine și vă îndeamnă să luați cât mai des masa cu familiile dumneavoastră, oferind timp, atenție și afecțiune membrilor acestora.
Sărbători fericite!
Acțiunea de voluntariat „Îmi pasă de tine!”
Activitățile de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarității și responsabilității civile, sunt reglementate din punct de vedere juridic de Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România.
Dincolo de aspectele legislative, voluntariatul poate deveni o lecție de viață, o modalitate de a clădi și desăvârși existența, un pas înainte pentru dezvoltarea personală și profesională.
Mai mult decât atât, prin aceste activități se poate contribui în mod semnificativ la creșterea calității vieții copiilor care fac parte din familii defavorizate. În momentul în care se răspunde pozitiv acestei provocări, acest fapt aduce cu sine și o schimbare de conștiință prin lăsarea unei amprente importante asupra comunității, asupra societății. Experiența de voluntar devine o activitate plină de satisfacții personale și aduce un nou sens în viața celor mai nevoiași.
A te implica în activități de voluntariat înseamnă mai mult decât a oferi resursele tale de timp, energie și cunoștințe. A te implica în activități de voluntariat înseamnă să devii un model pentru comunitatea din care faci parte, să îți aduci aportul la bunăstarea acesteia, să ajuți un copil care are nevoie de susținere, căci fiecare copil pe care îl ajutăm este un om pe care îl câștigăm.
Astfel, în data de 19 decembrie 2023, profesorii Liceului Tehnologic „Mediensis” Mediaș împreună cu elevii claselor a XI-a C și a X-a D reprezentați de colegii lor Izabela Ciufudean, Teodora Irimie, Maria Grito și Ionuț Moldovan, coordonați de prof. Delia Boca și Gyongyi Nagy au răspuns pozitiv provocării de a fi „o mână întinsă” pentru două cazuri deosebite: unul din localitatea Mediaș și altul din sat Bazna, jud. Sibiu, reușind să se strângă suma de aprox.1000 RON din care s-au cumpărat produse alimentare și de drogherie. De asemenea, au fost dăruite și articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și jucării.
Felicitări și mulțumiri tuturor celor implicați!
Acțiunea de voluntariat „Dăruind, vei dobândi!”
Sărbătoarea Crăciunului aduce în sufletele noastre bucurie, generozitate și pace. Elevii claselor a X-a B și a XI-a B au pus umăr la umăr pentru a împărtăși aceste „ingrediente” persoanelor cu dizabilități de la Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Mediaș. Astfel, pe lângă micile atenții materiale, au fost pregătite o serie de colinde, din suflet pentru suflet. Elevii au fost coordonați de prof. Melania Oancea.