IEDM Creative Incubator
prof. Melania Oancea
Elevii clasei a X-a B și a XI-a A Adriana Cercea, Timeea Halasz, Ionuț Țifraș, Adrian Kotrong și Ștefania Rusu au participat în perioada februarie – aprilie 2024 în cadrul proiectului „IEDM Creative Incubator” organizat de Facultatea de Inginerie, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Proiectul a avut ca tematică conceperea și realizarea unui plan de afaceri plecând de la o anumită idee de produs.
Elevii au fost coordonați de prof. Melania Oancea și Alina Veronica Rusu.
Ziua Mondială a Aviaţiei și Cosmonauticii
prof. Angela Porime
„Cerul e negru, Pământul e albastru” – sunt cuvintele care au făcut istorie, fiind rostite de primul om care a văzut planeta noastră din spațiul cosmic; în data de 12 Aprilie 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin efectua primul zbor orbital în jurul Pământului.
12 Aprilie a fost declarată Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii iar elevii liceului nostru au sărbătorit această zi specială prin vizitarea muzeului „Hermann Oberth”. Au participat elevi din clasele a IX-a A, a X-a A și a X-a B. Aceștia au fost însoțiți de doamnele profesoare Delia Crișan și Angela Porime.
Domnul muzeograf și istoric Dan Ramf a prezentat elevilor muzeul care a fost inaugurat în anul 1994 cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea marelui savant Hermann Oberth, pionier al zborurilor interplanetare şi a tehnicii rachetei. Este structurat pe trei module expoziționale dedicate lui Conrad Haas, inventatorul primei rachete în trepte cu combustibil, Hermann Oberth, părinte al zborurilor spațiale și Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român. Muzeul cuprinde, de asemenea, o serie de exponate speciale cum este costumul de pregătire al cosmonauților, machete ale rachetei V2 sau Saturn 5, macheta navetei spațiale Buran.
Hermann Oberth a fost un inventator și pionier al astronauticii. El s-a născut la Sibiu iar povestea lui uluitoare a început cu romanele lui Jules Verne. Hermann Oberth, savantul român cu origini săsești, a contribuit la crearea celebrei rachete V2, împreună cu ucenicul său, Werhner von Braun. Oberth a ajuns la NASA, unde a colaborat la programele americane spatiale printre care Misiunea Apollo 11.
Rămân memorabile cuvintele lui Hermann Oberth: „Nimic nu este imposibil pe Pământ, trebuie descoperite doar mijloacele necesare realizării.”
Campania „Ia atitudine împotriva hărțuirii stradale”
prof. consilier educativ Alina Veronica Rusu
Hărțuirea stradală este o problemă cu care se confruntă fetele și femeile din întreaga lume. Un studiu Ipsos arată că 80% dintre fete și femei au experimentat hărțuirea stradală în spațiile publice și 76% dintre persoanele care au răspuns susțin că au fost martore la hărțuire stradală.
Mai mult decât atât, 86% dintre martori consideră că nu au suficiente cunoștințe despre cum ar putea interveni în astfel de cazuri. În acest sens, L’Oréal Paris în parteneriat cu ONG-ul „Right To Be” au conceput un program de training care contribuie la prevenirea hărțuirii stradale și la construirea unor spații sigure, incluzive pentru toți și toate. În cadrul campaniei „Ia atitudine împotriva hărțuirii stradale!”, Centrul FILIA oferă traininguri de cum să reacționeze împotriva hărțuirii stradale (și fete și băieți).
D-na Ștefania Stoian, reprezentantă a Centrului Filia, a prezentat elevilor claselor a X-a modurile simple și eficiente de intervenție în siguranță atunci când sunt martori la hărțuirea stradală.
Concursul „Adriana Popa”
prof. Gyongyi Nagy
Liceul Tehnologic „Mediensis” a participat și la a VII-a ediție a Festivalului Regional „Adriana Popa”, organizată de Colegiul Tehnic „Cibinium” Sibiu, destinată elevilor din liceele tehnologice. În cadrul secțiunii „Estetica și îngrijirea corpului omenesc”, s-a organizat un concurs de coafat „Stil și eleganță” cu tema de lucru: Realizarea unei coafuri pe bază de onduleuri directe, secțiune la care am participat cu o echipă formată din două eleve: Livia Moldovan – stilist și Mădălina Man – model, ambele în cls a XII-a B, coordonate de prof. Gyongyi Nagy. La acest concurs au participat școli din Sibiu, Mediaș, Alba, Vâlcea și Brașov.
Echipei școlii noastre i s-a acordat Mențiunea I, prezentând o coafură tip coc cu elementele specifice temei propuse de organizatori.
Târgul județean al firmelor de exercițiu
prof. Melania Oancea
Spiritul antreprenorial, creativitatea, inovația și talentul elevilor Ovidiu Bîrcea, Adriana Cercea, Timeea Halasz, Yvonne Lupu, Nicole Molnar și Ionuț Țifraș au fost răsplătite din plin la Târgul județean al firmelor de exercițiu, în data de 18 aprilie 2024, organizat la Sibiu. Echipa Liceului Tehnologic „Mediensis” a obținut locul I la secțiunea „Cea mai bună prezentare a firmei” și locul III la secțiunea „Cel mai bun slogan și siglă”.
Ziua Pământului – 22 aprilie 2024
prof. Delia Crișan
Ziua Pământului are loc în fiecare an pe 22 aprilie și este o sărbătoare a planetei pe care trăim precum și o oportunitate de a vorbi despre problemele acesteia. Tema evenimentului din acest an este „Planet vs. Plastics”.
Astfel, luni, 22 aprilie 2024, la Liceul Tehnologic „Mediensis” s-a desfășurat un eveniment dedicat importanței naturii pentru comunitate dar și cum poate contribui comunitatea la păstrarea unei naturi curate prin reducerea consumului de plastic. Elevii au realizat desene și prezentări pe această temă, a fost vizionat documentarul „HOME” iar apoi au dezbătut problematica legată de reducerea consumului de plastic mai ales prin participarea la programul național de reciclare.
Coordonatorii acestei activități la care au participat elevii claselor a IX-a A și a IX-a B au fost prof. Ana Cristina Bocioancă și diriginte prof. Delia Crișan.
Cartea, universul cunoașterii
prof. Daliana Lăcătușu
„Cărțile sunt cărăușii civilizației. Fără cărți, istoria e mută, literatura nu are glas, știința paralizată iar gândirea și meditația suspendate.” afirma Barbara Tuchman.
Și în acest an școlar, Ziua Mondială a Cărții și a Bibliotecii a fost sărbătorită pe data de 23 aprilie. Activitatea literară a fost susținută de elevii clasei a XI-a C, îndrumați de d-na profesoară Daliana Lăcătușu, în colaborare cu d-na bibliotecară Violeta Tibori. Elevii au prezentat numeroase informații și curiozități despre istoria cărții evidențiind rolul educativ al acesteia în evoluția umanității. A fost nelipsită lectura expresivă a unor secvențe interesante din cărțile lor preferate.
Activitatea s-a încheiat cu câteva citate celebre despre carte, aparținând unor autori cunoscuți.
Dăruind, vei dobândi! – 24 aprilie 2024
prof. Melania Oancea
Acțiunea de voluntariat începută cu ocazia sărbătorii Crăciunului a continuat. Este o nouă oportunitate de a aduce zâmbetul pe chipul celor din jur. Însuflețiți de bucuria și pacea pe care o aduce în suflet Paștele, sărbătoarea învierii Mântuitorului Hristos, elevii clasei a X-a B au organizat un scurt recital tematic la Unitatea de Asistență Medico-Socială Mediaș, însoțit de un mic ajutor material. În derularea proiectului, elevii au fost coordonați de prof. Melania Oancea.