Sesiunea Națională de Comunicări Științifice – mai 2024
Liceul Tehnologic „Mediensis” Mediaș, prin Catedra de Istorie și Științe Socio-Umane, în colaborare cu Direcția Cultură, Învățământ, Sănătate, Sport, Turism, Relații Publice și Relația cu ONG din cadrul Primăriei Municipiului Mediaș, a organizat Sesiunea Națională de Comunicări Științifice, sâmbătă, 11 mai 2024, începând cu ora 9, la sediul Liceul Tehnologic „Mediensis” Mediaș.
-
Sesiunea a fost împărțită în cele patru secțiuni devenite tradiționale:
- Istorie veche și medie; Arheologie
- Istorie modernă și contemporană; Științe politice
- Istoria culturii și civilizației
- Geografie și științele mediului.
La sesiune au prezentat lucrări participanți din Mediaș, Sibiu, Turda, Sighișoara, Plaiu Câmpului (jud. Prahova) Constanța, Cluj-Napoca, București și Chișinău.
Evenimentul a fost cofinanțat de Asociația „Promediensis” Mediaș iar partener media a fost Radio Mediaș.
„Drogurile – de la fascinație la dependență”
prof. Delia Crișan
În data de 14 mai 2024, la Sala Traube a avut loc un eveniment de conștientizare a adolescenților privind riscurile la care se expun prin consumul de substanțe interzise.
Organizatorii evenimentului „Drogurile – de la fascinație la dependență” au fost Clubul Rotary Phoenix București și Clubul Rotary Mediaș.
După o scurtă introducere, a fost prezentat participanților la acest eveniment unul vorbitor deosebit – Sebi – care și-a prezentat deschis și pe înțelesul tuturor povestea propriei dependențe de diferite substanțe și lupta pe care o duce zi de zi pentru a persevera în dorința de renunțare la consumul acestor substanțe. Au fost apoi așteptate întrebările participanților pe tema consumului de substanțe interzise.
La această activitate au participat alături de alți liceeni din oraș și un grup de elevi din clasele a IX-a și a X-a de la liceul nostru. Elevii au fost însoțiți de prof. Dorin Duță, prof. Radu Diaconu, prof. Anca Konya, prof. Marcela Mihai, prof. Melania Oancea, prof. Flaviu Bălăceanu, prof. Delia Crișan și prof. Gyongyi Nagy.
Cum ne creăm și protejăm identitatea în mediul online?
prof. Delia Crișan
O nouă inițiativă educațională „Identitatea în mediul online” a fost lansată de Organizația „Salvați Copiii” în cadrul programului Ora de Net. Pornind de la ideea utilizării internetului de către copii și adolescenți într-o manieră sigură, utilă și creativă, această inițiativă își propune atingerea câtorva obiective, cum sunt:
- Identificarea riscurilor expunerii online: furtul de identitate, hărțuirea online și expunerea la conținut inadecvat;
- Gestionarea parolelor, configurarea setărilor de confidențialitate și identificarea informațiilor personale care trebuie protejate;
- Conștientizarea impactului conduitei din mediul online: importanța asumării responsabilității pentru propriile acțiuni și a impactului pe care acestea îl pot avea asupra celorlalți din mediul digital.
Beneficiind de materialele puse cu generozitate la dispoziție de organizatorii campaniei pe https://oradenet.ro/resurse/initiativa-educationala-cum-ne-cream-si-protejam-identitatea-in-mediul-online/, în perioada 27-29 mai 2024, elevii din clasele a IX-a A, a IX-a D, a X-a A și a X-a B au discutat și reflectat asupra acestui subiect.
Săptămâna Sănătății Emoționale (27-31 mai 2024)
prof. consilier educativ Alina Veronica Rusu
Săptămâna Sănătății Emoționale este evenimentul național care aduce în prim plan sănătatea socio-emoțională în scoli, rolul și impactul acesteia în educație pentru dezvoltarea armonioasă a elevilor.
Organizat de InIm Institute, în parteneriat cu School of Health și Puratos, evenimentul creează o mișcare de conștientizare a nevoii apartenenței și a stării de bine în școli, la care au participat în primele trei ediții peste 5.000 de profesori, având un impact asupra a peste 125.000 de elevi.
Săptămâna Sănătății Emoționale, aflată la a patra ediție, va avea loc în perioada 27-31 mai 2024 și se desfășoară sub sloganul „Nicio clipă singur la școală!”.
În 2024 să vorbim despre combaterea singurătății și crearea unei culturi a apartenenței în mediul școlar. Atunci când elevii învață într-un mediu sigur, fizic și emoțional, se dezvoltă sentimentul de apartenență care creează cadrul de învățare necesar dezvoltării rezilienței emoționale și obținerii performanțelor școlare.
Singurătatea este, la momentul actual, una dintre cele mai răspândite probleme care afectează sănătatea mintală a oamenilor, la scară largă. Simțindu-se izolați sau neînțeleși, tinerii pot deveni mai vulnerabili la anxietate, depresie, probleme de conduită, consum de substanțe și, în unele cazuri, suicid. Raportat la mediul educațional, singurătatea poate afecta performanța academică și relațiile interpersonale ale elevilor, ducând la un mediu școlar mai puțin incluziv și eficient pentru învățare.
Săptămâna Sănătății Emoționale vine cu un calendar care prevede o tematică zilnică: Luni – Ziua apartenenței, Marți – Ziua fără judecată, Miercuri – Ziua grijii și a bunătății, Joi – Ziua socializării, Vineri – Ziua recunoștinței.
Astfel la noi în școală s-au desfășurat activități care vin în întâmpinarea acestor nevoi ale elevilor noștri. Împreună cu d-na consilier școlar Florina Ghiroagă, d-na prof. Corina Tănasă împreună cu clasa a IX-a C, d-na prof. diriginte Angela Porime și clasa a X-a B, dl. prof. diriginte Dorin Duţă împreună cu clasa a IX-a D și d-na prof. Alina Rusu împreună cu clasa a X-a C au evidențiat fiecare zi prin activități specifice.
Activități sportive în cadrul proiectului „Împreună pentru Mediensis!”
Vineri, 31 mai 2024, pe terenul de sport al liceului s-a desfășurat o competiție de fotbal – parte a proiectului „Împreună pentru Mediensis”.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat: concurenți, majorete, susținători și organizatori!
Felicitări câștigătorilor!
Educație pentru sănătate
prof. consilier educativ Alina Veronica Rusu
Educația pentru sănătate trebuie înțeleasă ca un instrument pentru asigurarea unui echilibru armonios de viață și nu ca o sumă de interdicții sau sfaturi cu caracter restrictiv, coercitiv.
În conformitate cu definiția dată de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) – „Sănătatea este starea de bunăstare fizică, mintală și socială totală și nu numai absența bolii sau infirmității”. Sănătatea reprezintă cea mai importantă valoare, care însă poate pierde din esența ei, nefiind suficient protejată.
Școala noastră este preocupată de a transmite informații elevilor referitoare la educația pentru sănătate, astfel în parteneriat cu Asociația S’artR – vient de l’âme reprezentată legal prin președinte, d-na Erzsébet-Kinga Wenzel-Gazdag și d-na Ina Lupu, le-au prezentat elevilor de clasa a IX-a, pe parcursul lunii mai, în trei sesiuni, modalități de a-și păstra mintea și trupul sănătoase.