Aşezarea planetelor se repetă doar la 137 ani în medie.
Suprafaţa Lunii este egală cu suprafaţa continentului african.
Deoarece decalajul dintre civilizaţiile “tinere” şi cele “bătrâne” poate ajunge la milioane de ani, ne imaginăm cu uşurinţa că şansele de a întâlni o civilizaţie cu mult mai avansată este mult mai mare, pe când şansa de a ne întâlni cu una similară nouă pare a fi de ordinul 1-1 milion !
Gaura neagră = obiect ceresc denumit astfel deoarece nu emite nici un fel de radiaţie, acestea fiind oprite de câmpul său gravitaţional extrem de puternic, ceea ce impune ca particulele care “încearcă” să-l părăsească să aibă viteze mai mari decât viteza luminii în vid. Numite şi colapsuri, respectiv produsele finale ale colapsului gravitaţional, găurile negre se manifestă în exterior numai prin câmpurile gravitaţionale, electrostatic şi radiaţia X produsa atunci când ea “absoarbe” materie stelară. Energia Găurilor Negre ar putea-o explica pe cea a quasarilor, a surselor de radiaţii x, a radiosurselor.
Deplasarea spre roșu = fenomen care evidenţiază îndepărtarea de sistemul nostu solar a unor corpuri cereşti, prin deplasarea către lungimi de unde mai mari a liniilor de emisie si absorbţie din spectrul respectivelor corpuri. Cunoscut şi sub numele de efect Hubble, acest fenomen se referă, în mod restrâns, la nebuloasele extragalactice, fiind interpretat ca o expansiune a Universului ; totuşi, fenomenul ar putea proveni nu numai din deplasarea corpului ceresc urmărit, ci şi din cauza energiei pierdute de cuantele de lumină pentru a învinge câmpul gravitaţional stelar şi a ajunge la observator.formarea galaxiilor sau explozia unei stele formând o supernovă.
Astronomii profesionişti au acces la telescoape puternice, detectoare, şi calculatoare. Întâi, astronomii colectează informaţii cu ajutorul acestor instrumente, apoi analizează informaţiile şi apoi le compară cu teoriile existente. Cea mai importantă parte a astronomiei este astronomia computerizată, unde astronomii se folosesc de datele pe care le au şi fac simulări ale evenimentelor. Spre exemplu aceştia au simulat formarea galaxiilor sau explozia unei stele formând o supernovă.