Probabil Universul s-a format acum 15 miliarde ani.
Cea mai apropiată teorie cosmogonică a zilelor noastre afirmă că în acele vremuri îndepartate întreaga materie din Univers se găsea concentrată într-un atom primar, o uriaşă bulă de foc cu fantastica temperatură de 1028ºK. Aici a putut fi punctul de plecare al actualei aventuri universale, sub forma unei gigantice explozii care a declanşat expansiunea rapidă în Cosmos a materiei (Big-Bang).
Expansiunea Metagalaxiei va continua pe seama energiei dezvoltate de explozia iniţială şi a energiei radiante, până când aceste forţe vor fi învinse de atracţia gravitaţională, care va determina concentrarea materiei Metagalaxiei într-un nou “atom iniţial”. (În total, acest ciclu este apreciat la 80 miliarde ani).
Odată materia ajunsă într-un înalt grad de aglomerare, temperatura ar creşte rapid până la valoarea de 10 milioane grade Kelvin, fapt care ar produce topirea tuturor formaţiunilor stelare şi planetare care se va numi – ” Big Crunch ” – şi apariţia acestui atom iniţial care va da din nou naştere Universului.
Cel mai înalt munte din sistemul solar se găseşte pe Marte şi se numeşte Olympus Mons, cu altitudinea de 25 km (de origine vulcanică). Muntele are la bază diametrul de 600 km, craterul măsurând 80 km.